porta NAGYKER

Parkettatípusok

Laminált padló

A laminált padló igen elterjedt, népszerű padlóburkolat. A napjainkban felhasznált magas kopásállósággal rendelkező alapanyagoknak köszönhetően hosszú élettartammal bír. A természetes fa parketta a legyártás után is folyamatosan tovább érik, színe idővel megváltozik. Ezzel ellentétben a laminált parketta színe állandó, és a jó minőségű anyagoknak köszönhetően az UV fénnyel szemben is ellenálló.

Szerkezete:

A laminált padlóburkolat hordozórétege préselt keményfa őrlemény, azaz HDF. Ezt alulról egy melamingyantával ellátott ellenréteg, felülről pedig egy dekor réteg fedi.

Tulajdonságai:

Bármilyen semleges tisztítószerrel tisztítható.

Fa parketta

A fa az egyetlen folyamatosan újra termelődő szerkezeti alapanyag. Minden darabja teljesen egyedi és megismételhetetlen. Meleg, otthonos, élettel teli hatást áraszt bármilyen környezetben. Különösen alkalmas belsőépítészeti felhasználásra, lakóterek padlójaként. A fapadló egy életre szóló választás, többször felújítható. A jó minőségű, szakszerűen lerakott fapadló kellő ápolás mellett mindig szép marad, és soha nem megy ki a divatból.

Szerkezete:

Az alsó réteg anyagát puhafa adja. A felső réteg a nemes fa, ez határozza meg a sajátos színt és mintázatot. Ragasztással összeépített és felületkezelt lapokból áll. Készülhet hagyományos, hazai fafajtából (pl.: tölgy, bükk, cser, kőris, cseresznye, juhar), illetve egzotikus fafajtákból is (pl.: bambusz, parafa, wenge, jatoba, merbau). Minden fafaj egyedül rá jellemző, karakteres vonásokat visel, ugyanígy fizikai tulajdonságaik esetében is fajtájuk a meghatározó. A szalagparketták osztályozása a felület színtarkasága, illetve göcsök alapján történik.

Tulajdonságai:

Fafajok keménysége (Brinell-keménység):

Amerikai dió2,8 kg/mm2
Cseresznye2,8 kg/mm2
Európai juhar3,0 kg/mm2
Bükk3,3 kg/mm2
Tölgy3,5 kg/mm2
Kőris3,5 kg/mm2
Csertölgy3,5 kg/mm2
Bambusz4,0 kg/mm2
Kanadai juhar4,8 kg/mm2
Gőzölt akác4,8 kg/mm2
Merbau4,9 kg/mm2
Jatoba6,5 kg/mm2