porta NAGYKER

Ablakok kiválasztása

Az ablakok alapanyaga lehet műanyag, fa, vagy alumínium. A megfelelő anyag kiválasztása rendkívül meghatározó lépés. Természetesen minden anyagnak megvannak a maga előnyei, illetve negatív tulajdonságai.

Műanyag:

Napjainkra a műanyag ablakok használatának elterjedése jelentősen megnőtt. Ennek alapvető okai vannak. A műanyag szerkezetek mérettartóak, nem igényelnek gondozást, egyszerűek, továbbá meglehetősen költséghatékony az előállításuk. Az alapáron kapható fehér szín mellett a felületet különböző egyszínű, vagy akár faerezetes mintázattal ellátott fóliával is kérhető.

Az idő múlásával, és az időjárási körülmények állandó váltakozásának hatására azonban a műanyag is „öregszik”. Ennek látható tünetei lehetnek az elszíneződések, illetve az anyag ellenálló képességének romlása. A műanyag utólagos felületi kezelésére, fóliázására nincs lehetőség.

Műanyag- alumínium:

A precíziós alumínium borítás használatával a műanyag nyílászárók minősége és szépsége hosszú ideig megőrizhetővé válik. Az alu-borítás megvédi a műanyagot a külső hatások jelentős részétől, így meghosszabbítja annak élettartamát. Emellett igazán esztétikus külsővel ruházza fel az ablakokat, és rengeteg szín- és felület variációt tesz lehetővé. Akár természetes fa hatását is kelthetjük megjelenésében. Mindemellett a műanyaggal ellentétben a fém felület szükség esetén akár át is festhető.

Természetes fa:

A fából készült ablak ideális választás mindazoknak, akik kedvelik a meghitt, otthonos kisugárzást keltő természetes anyagokat. A fa anyaga valódi értéket képvisel. Életteli megjelenése és különleges szerkezeti felépítése miatt napjainkban is változatlanul fontos helyet foglal az alapanyagok között. A jó minőségű, szakszerűen beépített faablakok megfelelő gondoskodás mellett életre szólóan otthonunk részévé válnak.

A faablakok felületkezelése meghatározó szerepet játszik a különböző szerkezeti és egyéb problémák (pl. páratartalomból eredő problémák, vetemedés, elszíneződés, stb.) elleni védelemben. A korszerű felületkezelő anyagoknak köszönhetően ma már nem szükséges a faablakok időszakos átfestése.

Természetesen a fa kivágás és feldolgozás után is mindvégig egy ’élő’, lélegző anyag marad, az ebből eredő előnyöknek és nehézségeknek egyaránt tudatában kell lennünk.

Fa-alumínium:

A precíziós alumínium borítás használatával a faablak hosszú ideig ép állapotban tartható, védve a felületi sérülésektől, a napsugárzástól, és nedvességtartalmának ingadozása is mérsékelhető. A speciális rögzítésnek köszönhetően a fa és az alumínium eltérő mértékű mozgása (tágulása és zsugorodása) nem jelent problémát. Emellett az sem jelent problémát, ha továbbra is meg szeretnénk tartani az ablakok külső oldalának fa jellegét, az alumínium dekorszínezése erre is lehetőséget nyújt.